Velg en side

 

Jens Book-Jenssen
av Vidar Vanberg    

Over 3 millioner Book-Jenssenplater ble solgt gjennom hans karriere. ”Når lysene tennes der hjemme” solgte alene i over 250.000 eksemplarer. De 3 millionene inkluderer et platesalg i utlandet på i overkant av 500.000 både i Sverige og Amerika. Dag Frøland sa, og sikkert med rette, på et spørsmål om Book-Jenssens betydning som artist: ”Hadde Jens vært født i et land med et større språkområde, ville han uten tvil vært en verdensstjerne”. På Momarkedet i 1977 ble han da også kåret til tidenes grammofonartist i Norge.  

 Det startet med ”Laura”, hans første innspilling fra mars 1934. Selv husket han helst ”På Ancora Bar”, innspilt på samme tidspunkt i mars 1934, som sin debut. Det har nok sammenheng med at det var den som slo best an da de første innspillingene kom på markedet. De fulgt på rekke og rad, slagerne som festet seg hos publikum. Blant de mest populære fra våren og høsten 1934 kan nevnes ”Si mig lille Baby”, ”Mari, Mara, Mari Marusckata” og ”Alle jenters Anton”.     

 Så følger verdensslagere som ”Lillegutt har hatt en travel dag”, ”Little man you’ve had a busy day” og ”Min lyslokkede baby” (”My curlheaded Baby”). Nevnte ”Når lysene tennes der hjemme” koblet med ”Ved kaminen” var en av Columbias bestselgere i Norge, og fantes i de fleste familiesamlinger på 1930-tallet.  

 Det allsidige utvalget av innspillinger fra midten av 1930-tallet inneholder også hawaii-musikk, og noe så sjeldent som 1930-talls norsk countrymusikk (”Præriens sang”), og tangoen som gikk som en farsott i Europa på denne tiden: ”Jeg elsker bare Dem, Madame”. 

Senere fulgte slagere som ”En liten gylden ring” og ”Den gamle syrin”. Inn på 1940-tallet var Book’n så kjent at alle ventet på Book’n’s nye slager. En ”Evergreen” ble den fengende slageren ”Alle går rundt og forelsker seg” (1941). På slutten av dette tiåret kom det storslagere på rekke og rad. Her finner vi den internasjonale slageren ”Now is the Hour”, på norsk ”Si du er min”. ”Nordsjøen” og ”Sirkuspolkaen” er andre favoritter.  

 1950-årene ble enda et tiår med mange Book-Jenssen-suksesser. Ønskekonserten er på lufta, og bidrar til at slagerstjerner og populærmelodier får lyttere og tilhengere over hele landet. I mars 1950 kommer det en slager som skulle bli et kjennemerke for Book’n, og en av hans mest populære innspillinger. Det er ”Når kastanjene blomstrer”, en Kristian Hauger-melodi med tekst av Gunnar Kaspersen. Blant andre iørefallende melodier som Book’n sang inn på 1950-tallet kan nevnes ”Jeg har forelsket meg”, ”Godnatt, Irene”, ”Hva var vel livet uten deg”,  ”Nordlandsnetter”, ”Bella, Bella, Musica”, ”Thats Amore”, ”Det blir atter sol og sommer”, ”Christine Olsen, o hoi!”, ”Den glade vandreren” og ”Nøtterøvalsen”. 

 En sentral aktør på mange av innspillingene er Ottar E. Akre og hans kvintett. Det er også Columbia Danseorkester, som under Øivind Berghs ledelse hadde en sterk posisjon innen underholdningsmusikken på 1930- og 1940-tallet. Som dirigent for Columbia Danseorkester hadde han Jens Book-Jenssen som vokalist på mange innspillinger. På 1950-tallet ble det også mange innspillinger med orkestrene til Egil Monn-Iversen, Frank Cook og Carsten Klouman. 

 Når Book’n fikk spørsmålet om hvilke sanger han likte best selv av dem han hadde sunget inn på plate, svarte han gjerne ”Gamle Nordsjøen”, ”Tyrifjorden” og ”Kan du lytte kan du høre hvor det klinger” (Blåklokker), ”En liten gylden ring” og ”Sirkuspolkaen”.  

 De 23 CD’ene er et minnealbum fra norsk populærmusikkhistorie, som helt sikkert vil skape glede for mange – og gi slagersangeren nye tilhengere. Det må også nevnes at Book-Jenssen var langt mer enn en grammofonartist. Revydirektøren og lokalpatrioten fra Stabæk og Bærum hadde en karriere som varte i over 60 år. I løpet av denne tiden 19 år som direktør på Chat Noir. Da han fylte 50 skrev Dagbladet: 

 Vi strør kastanjer
langs din sangs allè
for stemmen som lot
mangt et under skje 

 70 ganger turnerte han rundt i Norge, med et kobbel av kjente artister på slep. Det kan være vanskelig å finne en norsk artist som har nådd rundt til flere mennesker her i landet. 

Mari, Maria, Mari Marusckata

med Jens Book-Jenssen | Top 20 - Vol.1

Når kastanjene blomstrer

med Jens Book-Jenssen | Top 20 Vol.2

Nordsjøen

med Jens Book-Jenssen | Top 20 - Vol.2